Werken vanuit de praktijk

Bedrijven kunnen op veel manieren werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De partnerschappen die Locus sluit met bedrijven, gemeenten en sw-bedrijven komen tot stand op basis van praktijkervaringen. Vanuit de kennis en expertise van uitvoerders van zowel de bedrijven als de sw-bedrijven en gemeenten.

Voordeel daarvan is dat de aanpak werkt en zich niet meer hoeft te bewijzen. Zodra de aanpak staat, legt Locus deze zorgvuldig vast. Zo kunnen de landelijke bedrijven de aanpak min of meer kopiëren naar andere vestigingen en regio’s, zonder dat ze opnieuw afspraken hoeven te maken.

Wat voor partnerschappen zijn er op deze manier ontstaan? Een greep uit de mogelijkheden.

Leer-werktraject voor reguliere instroom

Een leer-werktraject is geschikt voor mensen die een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Met een extra traject doet iemand werkervaring op, krijgt een opleiding en wordt daarbij individueel begeleid. Gemeenten en sw-bedrijven kijken samen met het bedrijf goed naar de inrichting en financiering van het traject. Voorbeeld: Sodexo

 Groepsdetachering

Groepsdetachering past bij mensen die niet of moeizaam individueel bij een werkgever aan de slag kunnen. Ze hebben de beschutting van een groep en een groepsleider nodig om goed te functioneren. Het werkproces wordt dan (deels) geisoleerd en uitbesteed, waarbij heldere resultaatsafspraken gemaakt worden. Dit hebben bijvoorbeeld de Jumbo en PostNL samen met Locus gedaan.

Enkele plaatsingen

Sommige mensen kunnen met extra begeleiding en aandacht goed op individuele werkplekken aan de slag. Zoals werken in de emballage in de logistieke centra van Heineken met extra begeleiding op de werkplek.

Structurele aanpak, een werkgelegenheidsproject

Sommige bedrijven hebben een structureel werkgelegenheidsproject. Jaarlijks stromen dan tientallen mensen in het bedrijf. Door werkervaring, opleiding en extra begeleiding komen ze aan het werk of verbeteren hun positie op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Nuon, Alliander en Philips hebben via Locus met verschillende gemeenten afspraken gemaakt. Zoals afspraken over de werving, selectie en begeleiding van mensen, evenals de financiering van het traject.

Uitbesteden van werk in de regio

Er zijn bedrijven die werk in de regio aanbieden. Vaak op projectbasis. Via Locus wordt de verbinding gelegd naar regionale partijen. Deze zorgen ervoor dat het werk terecht komt bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voorbeelden van deze partners van Locus zijn: deBesteEHBOdoos, Fare4Work, Yalp en Greenfox.

‘Weer leren werken’-plekken

Sommige bedrijven willen investeren in mensen door werkervaringsplekken en betrokken begeleiding. Dat kan met behoud van uitkering voor mensen die  vanuit de bijstand de eerste stappen in het reguliere bedrijfsleven zetten. Zo’n partner van Locus is Mountain Network.

sodexo
Ilias aan het werk bij Sodexo Foto Tjitske Sluis


‘Locus sloeg voor Sodexo de brug naar gemeenten en sw-bedrijven. Locus vroeg: Hoe ziet jullie ideaalplaatje eruit? Van daaruit zijn we vertrokken. Locus bewaakte het proces, en faciliteerde het.’

Judith Sjollema, HR Business Partner Sodexo