Locus is de ‘linking pin’

Locus is voor PostNL de ‘linking pin’ voor het vinden van postbezorgers die instromen vanuit de WWB en Wsw. Locus verbindt de partijen inhoudelijk, en laat hen vervolgens zelf de afspraken maken. PostNL werkt nu samen met sw-bedrijven op tien plaatsen in Nederland. In totaal worden zo’n 100 ‘lopen’ gedaan weggebracht door sw’ ers (peildatum: december 2012).

PostNL biedt deeltijdwerk aan circa 30.000 mensen. Een kans voor uitkeringsgerechtigden om aan betaald werk te komen. Het bedrijf zit midden in een grote reorganisatie. Het oude vak van postbode bestaat niet meer. Er komen negen centrale voorbereiding locaties verspreid over het land. Daarnaast komen er tweeduizend afhaalpunten van waaruit de post wordt bezorgd door postbezorgers.

Voor deze nieuwe manier van werken zijn er veel nieuwe mensen nodig. ‘Kijk, wij hebben 30.000 deeltijdbanen variërend van gemiddeld tien (postbezorging, red.) en vijftien uur (voorbereiding, red.) per week voor laag gekwalificeerd personeel’, vertelt Sipke Plat, projectmanager Nieuwe Personele Concepten bij PostNL Bezorgen. ‘Nee, we bieden hen in beginsel geen vaste contracten en fulltime banen, maar wel heel veel deeltijdbanen.’

De hamvraag

De hamvraag is: hoe komt PostNL Bezorgen aan zoveel arbeidskrachten? Plat: ‘PostNL heeft in dit geval te maken met 418 gemeenten, 92 sw-bedrijven en 30 werkgeversloketten van UWV. Met al die partijen moeten we tot overeenstemming komen, dat is geen doen.

Locus is voor PostNL Bezorgen de ‘linking pin’ voor de ontsluiting van mensen in de WWB en Wsw. ‘We willen goede overkoepelende afspraken met gemeenten en sw-bedrijven kunnen maken, en hoeven zo niet alle gemeenten afzonderlijk te bedienen’, aldus Plat. ‘Locus verbindt de partijen inhoudelijk, en laat hen vervolgens zelf de afspraken maken. Heel handig, die kennisdeling in het Locus-netwerk.’

postbode_02
postbode_01