Kabinet zet loondispensatie door ondanks kritiek

De Tweede Kamer heeft de Hoofdlijnennotitie ontvangen. Dit is de aanloop naar een wetswijziging waarmee de beloning van arbeidsgehandicapten fors gaat veranderen. Geen loonsubsidie meer, maar een aanvullende uitkering. ‘Zo komen er meer banen’, stelt staatssecretaris Van Ark.

Minder bureaucratie

Het wordt voor aantrekkelijker om mensen met een handicap in dienst te nemen, stelt VNO-NCW. Voor werkgevers geeft het minder bureaucratie en administratieve rompslomp. Werkgevers mogen mensen met een handicap onder het minimumloon gaan betalen. Gemeenten vullen voor de meesten het salaris aan tot het minimumloon. Gehandicapte werknemers moeten bij de gemeente een aanvulling tot het minimumloon aanvragen.

‘Geen echt loon’

Tegenstanders vinden dat deze groep op deze manier ‘geen echt loon’ krijgt. Zij verliezen hun recht op pensioen en bouwen minder aanspraak op voor de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Wie vermogen heeft of een werkende partner krijgt geen aanvullende uitkering en ontvangt slechts loon over het deel dat hij productief is, óók als dat onder het wettelijk minimumloon zakt. > Lees meer

Lees ook: ‘Kort de lonen van arbeidsbeperkten niet’ (Volkskrant, 27 maart 2018)

Bron: Cedris.nl