Midden

Workshop Co-creatie helpt bij overbruggen mismatch

Tijdens het Divosa-voorjaarscongres ‘It Kin Wol’ verzorgde Locus samen met het Werkgeversservicepunt Holland Rijnland de workshop ‘Co-creatie met werkgevers’. Zij namen de ruim 20 deelnemers mee in hun proces om in partnerschap met werkgevers samen te werken. Doel: overbruggen van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. De DOE-dates, een soort speed dates tussen werkgevers en werkzoekenden, bleken hierbij een succes.

Locus organiseerde met arbeidsmarktregio Holland Rijnland de afgelopen tijd verschillende DOE-dates met bedrijven en kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze vonden plaats onder ludieke titels als ‘Diesel in je bloed’ en ‘Kijkje in de keuken‘ en ‘Driver of the day’. De dates leveren niet alleen een live bestandsanalyse op. Ook kan door het verbreden van het gesprek met werkgevers de mismatch tussen vraag en aanbod worden overbrugd.

‘Zo leerden werkzoekenden in gesprekken met een chef-kok aan het fornuis of raspend en snijdend voor de mise-en-place meer over het vak’, vertelt Danïëlle de Blieck Visser, manager re-integratie en werkgeversdiensten Holland Rijnland en projectleider regionaal werkgeversservicepunt. ‘De werkgevers kregen tegelijkertijd een goede indruk van de werkzoekenden, hun talenten en hun motivatie.’

Negen werkzoekenden op gesprek

Zowel werkzoekenden als werkgevers bleken enthousiast. Een werkgever: ‘Een leuke manier om in contact te komen met werkzoekenden. Dit is leuker dan gewone sollicitaties. Zeker voor herhaling vatbaar.’ Bovendien leverden de dates mooie resultaten op. Negen van de dertien deelnemers aan de DOE-dates ‘een kijkje in de keuken’ kregen een vervolggesprek bij een werkgever. Zij zullen – als dat nodig is – een opleiding krijgen.

Hanne Overbeek, directeur Locus: ‘De DOE-dates maken duidelijk dat je de mismatch tussen vacatures en kandidaten bij voorkeur samen, in co-creatie, met meerdere werkgevers aanpakt. Co-creëren doe je met partners.’

Houdrie Slofstra, gemeente Weststellingwerf: ‘Ik geloof erg in investeren in een goede relatie met werkgevers. Daarom bieden wij na plaatsing ondersteuning door een jobcoach aan. Iedere plaatsing is er één!’ Een deelnemer van Lucrato: ‘Samenwerken in partnerschap levert op de lange termijn meer op, daar ben ik van overtuigd. Beter goed dan snel.’

Workshop ‘Co-creatie met werkgevers’

Locus ondersteunt publieke en private partijen praktisch bij het overbruggen van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In een workshop word je je bewust welke zaken van belang zijn bij co-creatie. Ook ervaar je hoe je met je gesprekspartner in de goede modus kunt komen. Samen met andere deelnemers maak je een plan om met werkgevers in gesprek te gaan en te komen tot win-winsituaties.

Wil je ook in co-creatie aan de slag met werkgevers en DOE-dates organiseren in jouw regio? Neem dan contact op met Locus. Wij kunnen helpen bij het organiseren van een praktische workshop waar je de fijne kneepjes leert van het co-creëren.

Vragen? Stuur een mail aan vragen@locusnetwerk.nl

> Lees meer over de workshop Co-creatie met werkgevers

Anne Vreeman

Projectleider / Adviseur